Bakom fasaden

Vårt nöje, djurens olycka

De flesta människor som på sin semester besöker en djurshow med vilda djur är inte medvetna om hur djuren lever och vad de utsätts för.

På ytan verkar en djurshow ofarlig. Djuren hoppar, kastar bollar och går balansgång. Men det är inte naturliga beteenden för vilda djur. De träningsmetoder som används är många gånger brutala och plågsamma och deras levnadsförhållanden är oftast bedrövliga där inget av deras naturliga behov tillgodoses.

Bakom fasaden: Delfiner får magsår av stressen i fångenskap

Delfin i delfinariumDelfiner som lever i fångenskap och uppträder för oss människor kan vid en första titt se ut att ha ett bra liv. De gör komplicerade och underhållande tricks för att imponera på publiken. Dessa konster är, ofta utan att vi är medvetna om det, mycket skadliga för dem. Till exempel instrueras delfiner att gång på gång kasta sig upp på bassängkanten. Detta medför stor smärta för delfinen då den får ett tryck mot sina inre organ som inte är normalt. Allt detta gör delfinen med ett stort leende, vilket ger intrycket av att den är glad. Egentligen lever delfinen ett liv fyllt av smärta, ensamhet och stress.

Delfiner är mycket sociala djur och i det vilda lever de sina liv i stora flockar. I fångenskap lever de oftast ensamma. I det fria simmar en delfin upp till 80 km på en dag och dyker ofta och mycket djupt. Detta får delfinen ingen möjlighet till i en bassäng. Bristen på utrymme påverkar delfiner så negativt att de lider av stress och får magsår som följd, nedsatt immunförsvar och lunginflammation. Dessutom får de inte utöva instinkten att jaga, i fångenskap får de död fisk att äta och berövas därför på en av de viktigaste instinkterna de har: att jaga.

Förutom att delfinerna lever i ett begränsat utrymme kämpar de mot sår de får av solen. Delfiner i det vilda får skydd mot solen på djupa vatten. I fångenskap är vattennivån i bassängen för låg för att detta ska vara möjligt. Delfiner har även problem med infektioner i ögonen som de får av alla kemikalier som finns i bassängvattnet. Det kan leda till att de blir blinda.

En stor del av delfinerna som är aktiva i underhållningsbranschen är fångade i det vilda. De fångas genom att en flock delfiner jagas av snabba båtar och antingen fångas upp direkt på båten eller tvingas upp på land. Denna händelse är så traumatisk att många delfiner dör under de första dagarna i fångenskap.

Bakom fasaden: Elefanter lever ensamma i kedjor

Elefant spelar fotbollElefanter är sociala och mycket intelligenta djur som kan leva i över 70 år. I det vilda lever elefanterna i flock. Mödrar tar hand om sina barn tills de når en ålder av fyra år. I fångenskap tvingas elefanter ofta till ett liv i ensamhet och de små elefanterna lämnar sina mammor alldeles för tidigt innan de hunnit lära sig tillräckligt. Majoriteten av de elefanter som används för underhållning på favoritresmålen tas från naturen när de är små.

Träningsmetoderna för att lära unga elefanter nya tricks och att följa order är ofta mycket brutala och plågsamma. De utsätts vanligen för fysiska övergrepp som hårda slag med käppar. Denna behandling gör elefanterna mycket stressade och djupt olyckliga.

Konsterna som elefanterna tvingas genomföra strider ofta mot deras naturliga rörelse- och beteende mönster. Elefanternas höfter förstörs när de tvingas lyfta benen högt när de ska spela fotboll och gå på eller hoppa av en lina. Tänk dig en elefant på 1-2 ton hoppa och sparka. Det låter slitsamt och tungt och är inte alls något du skulle se en elefant i det vilda göra.

I det vilda har en flock elefanter ett naturområde på normalt 15-30 km att utforska och leva på. De elefanter som används till uppvisningar och underhållning för turister är ofta fastkedjade hela nätterna och slipper kedjorna bara när de uppträder.

Bakom fasaden: Tigrar, apor och krokodiler drogas

Vilda djur som tigrar och krokodiler är rovdjur och inte husdjur. Därför måste djuren drogas när turister vill komma dem nära.

Det är också vanligt att både apor och reptiler drogas när turister mot betalning blir fotograferade med dem på axeln. Dessa djur tas från det vilda när de är små.

Du kan läsa mer om hur de vilda djuren lever inom underhållningsbranschen på vår hemsida >>

Foto: CC César Astudillo og Tim Gorski

 

Dela med dine venner: