Underhållning med vilda djur är cyniskt

Djurshower handlar bara om pengar

Apa i fångenskapDjurshower är underhållning där vilda djur är tränade till att uppträda inför en betalande publik. Med vilda djur menas djur som naturligt lever i det vilda och som därför antingen har blivit fångade från naturen eller fötts upp i fångenskap. Delfiner, tigrar, apor och elefanter är djur som ofta förekommer i dessa djurshower.

Vilda djur har starka instinkter som de har ett stort behov av att leva ut. I fångenskap är det nästan omöjligt för ett vilt djur att leva naturligt. Shower med vilda djur ger publiken en falsk bild av hur djuren lever och mår. Träningsmetoderna är ofta brutala och plågsamma. Uppträdandet går oftast helt emot djurens naturliga beteende. Detta sätt att leva strider helt mot djurets behov och instinkter. Därför ska en delfin eller en tiger inte ha huvudrollen i en show utan leva i havet eller djungeln.

Vilka vilda djur utnyttjas till underhållning?

Turister möts redan på flygplatsen av erbjudanden som att se delfiner leka, titta på elefanter som spelar fotboll eller att låta sig fotograferas med en tiger.

Några länder har insett problemen med djurshowerna och har därför förbjudit dem. Till exempel har flera länder förbjudit delfinarier och kringresande cirkusar. Tyvärr är det fortfarande vanligt i många länder att utnyttja vilda djur till underhållning, men låt oss hjälpas åt för att få ett stopp på djurplågeriet.

Enligt en dansk marknadsundersökning genomförd av YouGov under 2011 har 56 % av befolkningen upplevt underhållning med vilda djur. Topp tio-listan på djurshower för danska turister är:

  1. Delfiner/späckhuggare/hajar
  2. Sjölejon/sälar/valrossar
  3. Papegojor
  4. Rovfåglar, som örnar
  5. Ormar
  6. Elefanter
  7. Apor
  8. Krokodiler
  9. Tigrar/lejon
  10. Pingviner

Upplev vilda djur där de hör hemma

När du vill se och uppleva vilda djur rekommenderar vi att du gör det i det vilda där djuren hör hemma. Då får du se dem i deras naturliga element och det är även enda sättet att vara säker på att du inte stödjer djurplågeri. Som tur är finns det många alternativ till att se underhållning med vilda djur när du är på semestern:

Elefant i det vildaSätt på dig vandrarkängorna och utforska naturområdena som finns i din närhet. Hör dig för med din resebyrå eller ditt hotell om vad det finns för naturliv innan du ger dig ut i det vilda. Upptäck därefter vad omgivningen har att erbjuda och se djuren i det vilda istället för i fångenskap.

Åk till en nationalpark och upplev de vilda djurens naturliga beteenden. Safaris är ett mycket bättre alternativ än att se djuren i fångenskap, både för dig och för djuren. Om du är noga när du väljer arrangör, för det finns både ansvarsfulla och miljövänliga arrangörer, bidrar du med utvecklingen för djurens välmående och är med och stödjer nationalparkerna i deras kamp för ett bättre skydd för vilda djur.

Upptäck marina däggdjur genom en båtutflykt. Goda möjligheter finns på Island och i Norge att se valar i sitt rätta element. Var noga med att kontrollera om arrangörerna tar hänsyn till valarnas välfärd, som att stänga av motorn när båten ligger nära djuret.

Här hittar du fler tips på djurvänliga naturupplevelser >>

Dela med dine venner: